Snímek měsíce - leden 2014

LEDNOVÁ SLUNEČNÍ ERUPCE

 

Tento snímek vznikl složením dvou snímků pořízených sluneční sondou SDO. Velká sluneční skvrna v blízkosti středu slunečního disku byla částí velké aktivní oblasti v níž se 7. ledna 2014 objevila středně silná sluneční erupce.

Tento snímek vznikl složením dvou snímků pořízených sluneční sondou SDO. Velká sluneční skvrna v blízkosti středu slunečního disku byla částí velké aktivní oblasti v níž se 7. ledna 2014 objevila středně silná sluneční erupce. Obrysy této erupce je možné vidět na přeloženém snímku koróny. Samotná sluneční skupina byla ve skutečnosti 7krát větší než naše planeta.

Především v první polovině ledna 2014 vzbudila zaslouženou pozornost největší pozorovaná sluneční skvrna za posledních 10 let. V této aktivní oblasti, kde se tato skvrna nacházela, došlo po dobu jejího výskytu na přivrácené straně slunečního disku k několika středně velkým erupcím. Kombinovaný snímek jedné z nich přinášíme v snímku měsíce na leden 2014.

Na přelomu 6. a 7. ledna 2014 vzplála středně velká erupce s maximem 7. ledna 2014 v 00:13 UTC. Mohutnost erupce byla klasifikována dle intenzity toku rentgenového záření jako M7.2. Erupce byla snímaná také pomocí přístrojů na palubě sluneční sondy SDO (Solar Dynamics Observatory). Erupce se objevila v největší aktivní oblasti, kde jsme mohli v první polovině ledna pozorovat největší skvrnu za posledních deset let. Sluneční skvrny jsou oblasti na slunečním povrchu vyznačující se silnějšími a složitějšími magnetickými poli na slunečním povrchu.

Sluneční erupce je velmi mohutným zdrojem elektromagnetického záření v širokém rozsahu vlnových délek.  Škodlivé (vysokoenergetické) záření z erupcí však nemůže proniknout skrz zemskou atmosféru a jakkoliv ublížit lidem na povrchu. Ovšem je natolik intenzivní, že může narušit horní vrstvy atmosféry, kudy procházejí například signály z telekomunikačních nebo navigačních družic.

Sluneční sonda SDO (Solar Dynamics Observatory) provozovaná NASA pořizuje snímky Slunce každé1,5 sekundy. Na tomto snímku je zachycena středně velká erupce na středu slunečního disku dne 7. ledna 2014. Zdroj: NASA/SDO

Sluneční sonda SDO (Solar Dynamics Observatory) provozovaná NASA pořizuje snímky Slunce každé 1,5 sekundy. Na tomto snímku je zachycena středně velká erupce u středu slunečního disku dne 7. ledna 2014. Zdroj: NASA/SDO

 

Pokud se o sluneční aktivitu a její dopady do okolí Země a zemské atmosféry a magnetosféry zajímáte, můžete sledovat aktuální stav monitorovaných jevů a veličin, včetně jejich predikce. To můžete buď na našich webových stránkách (například zde)nebo přímo na webu organizace NOAA Space Weather Prediction Center at.

Zdroj: http://www.nasa.gov/content/goddard/nasa-releases-images-of-january-solar-flare/

Připravované akce

Přednáška "Zpráva o zatmění Slunce 21. srpna"
16. 10. 2017, 19:00 hodin, Zlín

 


Vyhledávání

 

Novinky a aktuality

Částečné zatmění Slunce

12.10.22

Částečné zatmění Slunce nastane 25. října 2022 Začátek astronomického úkazu (první kontakt) v 11:14:58 SELČ Hvězdárna bude pro veřejnost otevřena od 11:00 do 14:00 hodiny. 

Odešel dlouholetý pozorovatel Slunce

16.02.22

Dne 11. února 2022 nás navždy opustil ve věku 73 let náš kamarád a kolega pan František Zloch, dlouholetý aktivní pozorovatel projevů sluneční aktivity na Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově a popularizátor nejen astronomie.

Jaký je sluneční cyklus č. 25?

10.02.22

Již dva roky (od prosince 2019) je v činnosti sluneční cyklus s pořadovým číslem 25. Jak to vypadá po srovnání lednových údajů s počty slunečních skvrn a co nás může čekat v budoucnu?