Snímek měsíce únor 2014

DUHOVÝ POHLED DO NITRA SLUNEČNÍ ATMOSFÉRY

 

Ukázka z videa představujícího netradiční kombinaci snímků sluneční atmosféry ze sondy SDO.

 

Sluneční sonda SDO (Solar Dynamics Observatory) provozovaná americkou NASA pořizuje neustále a v několika vlnových délkách kvalitní snímky naší nejbližší hvězdy. Díky tomu získáváme stále lepší představu o procesech ve sluneční atmosféře a zejména jejich dynamice. V tomto měsíci tak výjimečně v této rubrice nezveřejňujeme snímek, ale video, snad nám to prominete.

Velmi zajímavé a unikátní video zveřejnila NASA. Využívá velmi kvalitních snímků sluneční atmosféry, zejména v extrémně ultrafialové oblasti, které téměř kontinuálně na zemi posílá sonda SDO (Solar Dynamics Observatory).

 

 

Díky těmto snímků sestavili unikátní „sluneční duhu“, kde jsou jednotlivé pozorované vlnové délky reprezentovány různými barvami. Díky nim a kontinuálnímu obrazu a netradičnímu nápadu střídání snímků v různých vlnových délkách, můžeme na videu sledovat fascinující děje i útvary ve sluneční atmosféře od fotosféry po korónu. To odpovídá teplotám od řádově 6 000 °C po několik miliónů.

Jednotlivé vlnové délky představují různou teplotu snímaného materiálu, který toto záření vyzařuje. Barvy použité k obarvení snímků (vlastní snímky odpovídají ve většině případů extrémně ultrafialové oblasti spektra) jsou vybrány vědci na Zemi. A jaké barvy zvolili pro prezentované vlnové délky?

Žlutá barva odpovídá přibližně 580 nm (1 nm = 0,000 000 001 m), což na Slunci odpovídá materiálu o teplotě kolem 5 700 °C, tedy sluneční fotosféře. Extrémně ultrafialové záření na vlnové délce 9,4 nm, které je na snímcích z SDO obvykle prezentováno zelenou barvou, odpovídá září atomů o teplotě kolem 6,3 miliónů °C. tato vlnová délky je vhodné pro pozorování slunečních erupcí.

Sluneční atmosféru na vlnových délkách extrémně ultrafialového záření nesleduje jen sonda SDO, ale i další sondy a družice (například IRIS (více o IRIS), STEREO, SOHO). Pokud se chcete podrobně seznámit, jaké barvy prezentují jaké vlnové délky, můžete se podívat na stránku s převzatými snímky ze sondy SDO, kde najdete i české komentáře a vysvětlení.

Toto nápadité video se nám líbilo natolik, že jsme ho i přesto, že se nejedná o snímek, zařadili do této rubriky. Věříme, že se bude líbit i Vám.

Zdroj: http://www.nasa.gov/content/goddard/nasas-sdo-shows-the-suns-rainbow-of-wavelengths/

Připravované akce

Přednáška "Zpráva o zatmění Slunce 21. srpna"
16. 10. 2017, 19:00 hodin, Zlín

 


Vyhledávání

 

Novinky a aktuality

Částečné zatmění Slunce

12.10.22

Částečné zatmění Slunce nastane 25. října 2022 Začátek astronomického úkazu (první kontakt) v 11:14:58 SELČ Hvězdárna bude pro veřejnost otevřena od 11:00 do 14:00 hodiny. 

Odešel dlouholetý pozorovatel Slunce

16.02.22

Dne 11. února 2022 nás navždy opustil ve věku 73 let náš kamarád a kolega pan František Zloch, dlouholetý aktivní pozorovatel projevů sluneční aktivity na Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově a popularizátor nejen astronomie.

Jaký je sluneční cyklus č. 25?

10.02.22

Již dva roky (od prosince 2019) je v činnosti sluneční cyklus s pořadovým číslem 25. Jak to vypadá po srovnání lednových údajů s počty slunečních skvrn a co nás může čekat v budoucnu?